Tel: 0412 47 46 66

Direct salderen

Advies in welk zonnepanelensysteem

Begin 2011 ontstond bij mij interesse voor zonnepanelen.
Via het bekende zoeken op internet heb ik diverse offertes laten maken, waaronder ook door Ecodome BV te Oss.

Na enkele malen contact te hebben gehad met Ecodome heb ik het besluit genomen verder zaken te doen met dit bedrijf. Onder meer is door hen aangegeven welke configuratie in mijn situatie het meest praktisch was.
Items hierbij waren: Hoeveel panelen kunnen er worden geplaatst en wat is het jaarlijkse stroomverbruik. Leidraad voor mijzelf was om een systeemgrootte te kiezen wat een dekkende opbrengst op jaarbasis levert.
Op aanraden van Ecodome heb voorafgaand aan de installatie een aparte groep laten maken met daarop aangesloten een wandcontactdoos ten behoeve van de converter.

De installatie van het PV systeem (16 panelen van 180 Wp) vond plaats op 31 mei 2011. De klus was in ruim een halve dag geklaard.
Frappant was dat de dag daarop de meest productieve was tot nu toe, namelijk een productie van 18 Kwh. Gedurende de daguren lever ik nu dus stroom terug aan het net. De teruglevering gaat direct via mijn 'oude' Ferrarismeter. Voordeel van dit apparaat is dat levering en afname van stroom direct wordt gesaldeerd.
Na de installatie heb ik mijn energieleverancier en netwerkbeheerder de aanwezigheid van een PV systeem gemeld.

De kunst is nu om een stroomverbruik te hebben welke vrijwel gelijk is aan de eigen productie. Inmiddels 'werken' de panelen van Ecodome nu ruim een half jaar en dit naar volle tevredenheid.
Een aandachtspunt bij de aanschaf van een PV system is het geluid wat de converter maakt. Mijn converter, een Mastervold XS3200 SW, is als hij op vol vermogen werkt nadrukkelijk aanwezig. Houdt dus rekening met de plaats waar de converter moet komen of met het type/merk converter welke u koopt. Er zijn ook converters verkrijgbaar die stiller zijn.

Hartelijke groet,
T. van Leersum