Tel: 0412 47 46 66

Ook zonder subsidie een goede en verantwoorde investering

Binnen 6 jaar mijn investering terugverdiend

Al langere tijd was ik geïnteresseerd in het zelf opwekken van energie door middel van zonnepanelen. Toen ik in de krant een stukje zag van Ecodome in Oss over zonnepanelen heb ik dat met veel interesse gelezen. Naar aanleiding van dat verhaal heb ik Ecodome gebeld waarna Hans Heurkens jr. een afspraak maakte bij mij thuis. Op een begrijpelijke manier werd uitgelegd wat te verwachten was van zonnepanelen en hoe alles geïnstalleerd moest worden. Ook werd uitgelegd hoe de subsidie van het Vlagheidefonds aangevraagd moest worden. Met de subsidie was het mogelijk om voor een redelijk bedrag zonnepanelen aan te schaffen. Mijn schuur heeft een naar het Zuiden gericht schuin golfplaten dak van 24 vierkante meter. Voor mij was het van groot belang dat ik alles zelf kon installeren, dus geen installateur aan huis en geen aanpassing aan de meterkast. Daarom wilde ik met complete sets werken. Een set (690 wp) bestaat uit 3 panelen, bekabeling en een omvormer.

Na mijn aanvraag in december 2010 werd de subsidie over 2010 van het Vlagheidefonds toegekend en kon ik op 18 februari 2011 de eerste set op het schuurdak monteren. Ecodome leverde alle spullen die ik nodig had en gaf goede en duidelijke uitleg. Na 3 uur werken op het dak en het ophangen van de omvormer kon de stekker in het stopcontact en zag ik dat er stroom geproduceerd werd. De volgende dag scheen de zon en zag ik voor het eerst de meter in de meterkast terug lopen!! In augustus 2011 werd de subsidie over 2011 voor de tweede set toegekend en kon ik op 2 september de tweede set op het dak monteren. Hierdoor werd de opbrengst verdubbeld en zag ik steeds vaker dat er stroom aan Essent geleverd werd. Enexis had inmiddels (gratis) een zogenaamde teruglevermeter geplaatst. Op 5 januari 2012 is de subsidie over 2012 voor mijn derde set toegekend zodat ik bij Ecodome mijn derde set op kan gaan halen en op het dak monteren. De bedoeling is om in januari 2013 mijn vierde en laatste set te installeren. Mijn schuurdak ligt dan nagenoeg vol en dan zal ik naar schatting 80% van mijn benodigde stroom zelf opwekken. Op dit moment lopen de prijzen van de zonnepanelen sterk terug en daarom gaat mogelijk de subsidie vervallen.

De opbrengst van de eerste set blijkt na een jaar 585 kWh te zijn dus ik reken voor de toekomst op ongeveer 4 x 585 = 2340 kWh (de besparing zal ongeveer 585 euro per jaar bedragen). Door meerdere aanpassingen in en rond mijn huis is mijn totale jaarverbruik nu ongeveer 3300 kWh, zodat ik eenmaal per jaar bij Essent ongeveer 1000 kWh af zal moeten rekenen (250 euro). De totale investering zal, na aftrek van de bijdrage van het Vlagheidefonds, ongeveer € 2800 bedragen. Dit bedrag is in 5 jaar, uitgaande van een kWh prijs van 25 cent, terugverdiend. Moch een bijdrage van het Vlagheidefonds in 2013 niet meer mogelijk zijn dan wordt de terugverdientijd 6 jaar. Volgens mij nog steeds een goede en verantwoorde investering.

Ecodome in Oss, bedankt voor jullie advies en de prettige klantgerichte manier van werken.

Lithoijen 13-01-2012.
R. Biemans